DOMM

DOMM is a minimal house for a three-member family in terms of expression and size. Only one mass, only one window to the street. In the shape complexity of the surroundings, it seems almost puristically simple, it works with contrast. However, it is not closed off from the surroundings, on the contrary, it communicates with the street, it is not afraid to draw the bustle of the city into the interior of the house through the already mentioned street window. The window as a communication platform.
Bricks in a 300mm grid made of concrete laid on the facade in a strict military grid are a reference to the so-called plinth materiality. cabins of the 70s, which an attentive eye will discover applied in the surrounding buildings.

The house consists of one above-ground and one underground floor, so it provides plenty of space. However, from the street, DOMM looks like a one-story mini house.
The useful area of 197 m2 is a relatively economical solution when developed into two floors, the given area already has an integrated garage, 2 bathrooms, a corridor, a staircase and a magnificent gallery. However, there is no utility room, or the often popular laundry room, which was crucial given the size of the house and its price. However, DOMM is fully intelligent, full of sensors, sensors and so on, it is connected to a heat pump, it is recuperated, with a central vacuum cleaner, it is also cooled due to the proportion of glass walls. However, there is no utility room in the house. No plasters, no plasterboards, and no visible technological installations.

DOMM is a puzzle made of assembled prefabricated panels, a wooden folded floor, the so-called dowels, folded partitions, which are essentially storage spaces.

DOMM defines the view of the landscape, the building itself is not essential, therefore material austerity to brutality. It is oriented to the west, the living room is illuminated by a southern window to the side garden, and a massive skylight is installed above the dining room. It is built on a sloping terrain, which gives the house a unique character and view.

The concept of the house emphasized industriality and modularity. The spaces are strictly defined by the width of the individual panels in module 1200, where the room module consists of 3 panels, the bathroom 2, the living room up to 5, the corridor and staircase only 1 panel. The 300, 600 and 1200 mm module is present in the entire layout and architecture of the house. Wooden floor boards 300 mm wide laid in one piece across the entire width of the room, cabinets in module 600 and 1200.
This modularity allows the layout to be easily adjusted if the family grows or its needs change.

In terms of material, the effort was to remain as if in a rough structure, the only contrast, or the finished building is a processed wooden floor and built-in white cubes, or system partitions. The final building element of the rough structure is the internal and external window shutters made of the same material as the kitchen unit. The staircase, the handrail and the admitted beam are made of steel. The floorboards were even humorously reused for the bookcase and dressers in the rooms.

As for the layout, the kitchen is vertically connected to the entrance floor, which gives the space airiness and uniqueness. It is the central space of the house. A west-facing wooden terrace is connected to the kitchen, dining room, living room and bedroom. Sliding glass walls frame the landscape view like a painting.

The sloping garden concept overcomes the height level of six meters only with the help of ramps with solid steel curbs, no steps, The ramps are grassed. The lush vegetation of the orchard designed for sustainability and biodiversity gives the architecture a Nordic atmosphere.

Project
2020
Realization
2022

Selected projects

*News

PF23

Thank you for the opportunity to support your projects in 2023 as well. The Atrium Architects team.

More

Festival Urban Upgrades 2022

The first year of the great festival of urban planning and architecture is behind us. We are already looking

More

Urban Upgrades 2022

With more than a decade of the Urban Interventions Programs experience, the Atrium Studio would like to

More

PF22

Funny New Year 2022

More

The Creative Center will grow in Košice within two years for 18 million.

We are very happy with this project.

More

Recommended products

Public space guideline for city of Prešov

19.90 €

More

CHRISTMAS PACK

19.90 €

More

Book of Urban Interventions Trnava

12.90 €

More

Book of Urban Interventions Liptovský Mikuláš

9.90 €

More

Book of Urban Intervention Humenne

9.90 €

More

Book o Urban Intervention Brezno

12.90 €

More

Kniha Zásahy Tatry 2019

12.90 €

More

Book of East Side Architecture

19.90 €

More

Book o Urban Intervention Gelnica 2018

12.90 €

More

Book DETLUP

39.00 €

More

Book o Urban Intervention Kežmarok

12.90 €

More

Book of Urban Interventions Nitra

12.90 €

More

Book of Urban Intervention Košice - Prešov

19.90 €

More

Fairy Tales - New Place

33.00 €

More

Atrium Black Cube Shirt 01

19.90 €

More

MORPH Shirt 03

19.90 €

More

MORPH Shirt 01

19.90 €

More

MORPH Shirt 02

19.90 €

More

Icon Shirt of SPOT Vazecka

19.90 €

More

Sketch Shirt Vinne

19.90 €

More