Varín - Malá Fatra National Park Visitor Center

INTENT
The intention of the National Park is to reconstruct the building,
optimization of the layout solution and improvement of the technical
state of the object.
The goal of the reconstruction is to build a modern visitor center
center and the center of the eco-national park, which will be
to provide schools and the general public with a suitable environment for
a lot of information and courses for learning about nature. At the same
the object should provide suitable working and representative
environment for national park management.

HISTORY OF THE OBJECT
Administrative – operational
building of the National Park Administration
Malá Fatra was built in
2000 on the original plot
of the feudal manor from the middle of the 16th century.
century that she owned
the richest family in Austria-
Hungary, the Pongrác family.
The manor burned down in the 17th century and
later it was due to poor technical condition
demolished. The administration building is a copy
of the manor house.
In the original manor except for the count's
the Pongrác family, who
they moved in the 17th century to
mansion in nearby Krasňany,
they were based in different places during its existence
institutions. From the orphanage, gendarmerie
stations, schools to the employment office.

PROPOSED SOLUTION
Despite the recent construction of this building, it shows signs of being relatively extensive
static disturbances probably caused by the foundation of the building on an embankment
original cellars. The task is therefore to reconstruct a fake of the original historical building.
Our intention is to point out the original period qualities, inappropriate solutions of the new building
suppress, create a new one adapted to spatial and layout requirements
a concept with a significant distinction of modern interventions.
Inserted new constructions, window inlays with distinctive edging, roof plane, main
entrance, barrier-freeness and the overall design of the garden are elements that stand out in their own right
minimalistic concept and distinctive colors clearly distinguish them from the original building.
The built-in cells of the toilets with integrated kitchen units are reduced in height in contrast
clear height of the rooms, which creates the impression of embedded cubes in a minimalist
shapes with vertical cladding and door leaves matching the plane of the cubes are
in marked contrast with the doorways to the offices and accommodation cells opposite
hygiene cores.
The entrance area underwent a significant modification, where we unify the height level of the foyer and
side wings, which brings operational advantages and creates possibilities for development
visitor center presentation activities and seating.
From the layout and operational point of view, we are maintaining the original three-track, however
we clearly define the functional use of the side wings – on the left side
it is a visitor and educational function with accommodation on the floor and in
on the right wing is the administrative office of the Malá Fatra National Park Administration.
From an urban planning point of view, we perceive the central entrance to the building with its as a big problem
axial character and its non-continuation towards the square, we therefore propose
beyond the scope of the addressed territory, the development of the axial corridor from the main entrance to
the center of the square and thus its connection.
The courtyard part will serve educational and experiential activities as well as expanding the function
bird protection and newly defined aviaries and storage facilities.
Inadequately solved parking in the yard part, we conceptually adjusted and the scope
paved surfaces were minimized. Along the perimeter of the yard, we are designing a pedestrian path with
by developing a central park with a gazebo and a water area in the form of a reservoir
measures – retention.

Project
2023
Investor
Malá Fatra National Park Administration
Location
Varín, Slovakia

Selected projects

*News

DOMM on the cover

The family house by Košice based studio Atrium Architekti is a work of art moderation and refined reduction:

More

How I met my architect

Listen to the podcast about who we are, how we started, where we're going :)

More

PFMMXXIV

We have had the most successful year in our 30-year history. We are growing thanks to you. Thank you.

More

BIGSEE award for the DOMM project

For the second time in a row, we are taking home the award for the best Big See family home from Ljubljana.

More

DOMM

New issue of ARCHITECT+ about contemporary Czechoslovak architecture, including a review by DOMM.

More

Recommended products

Public space guideline for city of Prešov

19.90 €

More

Kniha Zásahy Tatry 2019

12.90 €

More

Book of Urban Interventions Trnava

12.90 €

More

CHRISTMAS PACK

19.90 €

More

Book of Urban Interventions Liptovský Mikuláš

9.90 €

More

Book of Urban Intervention Humenne

9.90 €

More

Book o Urban Intervention Brezno

12.90 €

More

Book of East Side Architecture

19.90 €

More

Book o Urban Intervention Gelnica 2018

12.90 €

More

Book DETLUP

39.00 €

More

Book o Urban Intervention Kežmarok

12.90 €

More

Book of Urban Interventions Nitra

12.90 €

More

Book of Urban Intervention Košice - Prešov

19.90 €

More

Fairy Tales - New Place

33.00 €

More

Atrium Black Cube Shirt 01

19.90 €

More

MORPH Shirt 03

19.90 €

More

MORPH Shirt 01

19.90 €

More

MORPH Shirt 02

19.90 €

More

Icon Shirt of SPOT Vazecka

19.90 €

More

Sketch Shirt Vinne

19.90 €

More